GUIDE TIL STRIKKEFASTHED

Alt hvad du skal vide om strikkefasthed

Det lyder kedeligt, og mange af os vil bare gerne igang med vores strikkeprojekt NU - der er ikke tid til, at strikke en dum firkant! Men at lave en strikkeprøve er faktisk det aller vigtigeste du kan gøre som strikker.

  • HVAD ER STRIKKEFASTHED?

    'Strikkefasthed' er et ord der beskriver, hvor stramt du strikker. Alle strikker nemlig med forskellig fasthed!I en strikkeopskrift vil der altid være opgivet enstrikkefasthed du skal strikke med. Dette er typisk vist som:
    10x10 cm =  X masker x Y pinde
    Denne lille formel viser, hvor mange masker (målt horisontalt) og pinde (målt vertikalt) der skal være i dit strikketøj, indenfor et felt på 10 x 10 centimeter. Inden du går igang med et projekt, bør du strikke en lille prøvelap i den teknik og pindestørrelse opskriften siger, for at se, om du får den rigtige strikkefasthed.

  • HVORFOR ER DET VIGTIGT?

    Når du læser en strikkeopskrift, vil der altid stå hvilken pindestørrelse du skal strikke med. Dette er en vejledende pindestørrelse - for måske strikker du en smule løsere eller strammere, end designeren af opskriften gør, og får derfor brug for at gå en pindestørrelse op eller ned for, at opnå den rigtige strikkefasthed.Derfor skal du altid tjekke, om du opnår den rigtige strikkefasthed med den anbefalede pindestørrelse, inden du påbegynder et strikkeprojekt. Hvis du blot strikker en smule løsere eller strammere end designeren der har lavet opskriften, kan det påvirke din strik ekstremt!

    Så før du begynder på et projekt, bør du strikke en lille farveprøve for at kontrollere, om din måler passer til mønsterets tilsigtede mål.

HVAD KAN PÅVIRKE STRIKKEFASTHEDEN?

...masser af ting kan påvirke strikkefastheden!

  • Garntype

    Det garn du arbejder med, har virkelig stor betydning for din strikkefasthed. Hvis du strikker i et andet type garn end strikkeopskriften anbefaler, er det derfor ekstra vigtigt, at tjekke din strikkefasthed!
  • Garnets farve

    Garnets farve kan faktisk også påvirke din strikkefasthed! Når garn indfarves, kan elasticiteten og kvaliteten af garnet påvirkes.Derfor kan du opleve, at få to forskellige strikkefastheder med præcis samme garn - men i to forskellige farver!
  • Strikkepindene

    Selvfølgelig påvirker pindestørrelsen din strikkefasthed - men den type strikkepind du bruger, kan også gøre en forskel ! Nogle strikker på metalpinde, nogle på træpinde og nogle på plastikpinde. Din strikkefasthed kan nemt ændre sig, alt efter hvilken type pind du bruger.
  • Dit humør

    Det lyder vildt! Men det er rigtigt nok - dit humør kan påvirke din strikkefasthed. Hvis du er stresset, kan du måske have tendens til, at strikke strammere. Hvis du er distraheret, kan du have tendens til, at strikke løsere- og så videre!
  • Strikketeknik

    Den strikketeknik, du bruger, vil selvfølgelig påvirke din strikkefasthed. For eksempel vil en strikkeprøve, der arbejdes i rib, altid være mindre end en strikkeprøve, der arbejdes i glatstrik. Dette er grunden til, at du altid bør lave en strikkeprøve i den specifikke teknik, der er angivet i en strikkeopskrift.
  • Vask

    Vask kan påvirke garn helt ekstremt meget- navnligt naturfibre såsom uld!Det er derfor MEGET vigtigt, at du vasker din strikkeprøve inden du måler den. Strikkefastheden i en opskrift vil altid være opgivet efter vask.
  • Rundstrik eller fladstrik

    Som tidligere nævnt påvirker teknikken i høj grad din måler. En strikkeprøve i glatstrik vil adskille sig meget, hvis den strikkes fladt, hvor du skifter mellem at strikke på retsiden og vrangsiden - eller strikkes rundt, hvor du strikker alle masker på retsiden.
  • Venus i retrograd

    Arh, den her er så godt nok en lille overdrivelse - men der er så mange ting, der kan påvirke din strikkefasthed, at det er liiiige før, at planeternes placering også kan have en finger med i spillet!

MINE ALLE BEDSTE TIPS TIL

DEN PERFEKTE STRIKKEPRØVE

Strik altid din strikkeprøve præcis som angivet i opskriften

Udarbejd altid din strikkeprøve i den teknik, der er angivet i opskriften, såvel som enten rundt eller fladt, alt efter hvad der står i opskriften. Hvis du ikke gør det, er din strikkeprøve stort set ubrugelig.

Din strikkeprøve bør være større, end du tror

Kantmaskerne på en strikkeprøve vil normalt opføre sig lidt underligt - de kan rulle, sno sig eller blive større eller mindre end alle dine andre masker. Derfor bør de yderste masker på din strikkeprøve ikke inkluderes, når du måler din strikkefasthed.
Jeg anbefaler kraftigt at slå flere masker op end nødvendigt, og strikke flere rækker/omgange end nødvendigt.

Eksempel: du vil strikke en strikkeprøve med strikkefasthed på: 10x10 cm = 20 masker x 30 rækker.

DO NOT: Slå ikke 20 masker op og strik 30 rækker, og mål strikkeprøven.
DO: Slå mindst 30 masker op og strik mindst 40 rækker. Efter vask af din strikkeprøve, kan du måle fastheden på et 10x10 cm areal i midten af ​​farveprøven.

Du skal muligvis gå op eller ned i pindestørrelse

Hvis din strikkeprøve er strikket korrekt, men stadig ikke matcher den nødvendige fasthed, skal du sandsynligvis strikke med en anden pind end opskriften anbefaler.

En strikkeopskrift vil altid fortælle dig, hvilken pind du skal arbejde på. Dette er dog kun en vejledende størrelse - det kan være, at du strikker med en anden fasthed end designeren af ​​mønsteret gør, og derfor ikke vil opnå den rigtige strikkefasthed ved at strikke på samme pindestørrelse som designeren.

Hvis din strikkefasthed har for mange masker på 10 cm, skal du gå en pindestørrelse op og prøve igen.

Hvis din strikkefasthed ikke har nok masker på 10 cm, skal du gå ned en pindestørrelse og prøve igen.

Hvis din strikkefasthed har et forkert antal rækker/omgange/pinde:
Dette bør også udjævnes helt automatisk, når du går op eller ned i en nålestørrelse.
Men hvis din strikkefasthed har det korrekte antal masker, men et forkert antal rækker, bør du ikke ændre pindestørrelsen.

Som en generel regel er det vigtigere at ramme det korrekte antal masker end antal rækker - da det kan ændre størrelsen og pasformen på dit tøj alvorligt, hvis du har et forkert antal masker på 10cm - hvor det som regel kun påvirker længden af ​​dit tøj, hvis du har et forkert antal rækker på 10cm.
Hvis dit masketal passer perfekt til strikkefastheden, men dine rækker/pinde/omgange ikke gør det, anbefaler jeg, at du starter dit strikkeprojekt og bare husker på, at du måske skal tilføje/fjerne et par rækker/omgange/pinde fra længden af ​​kroppen og/eller ærmerne - og at du måske ender med at bruge lidt mere eller mindre garn end opskriften angiver.

Vask altid din strikkeprøve

Fastheden angivet i en strikkeopskrift er altid fastheden efter vask af dit strikketøj. Derfor bør du også altid vaske din strikkeprøve og lade den tørre liggende fladt ned, inden du måler den.

Fandt du ikke det svar, du ledte efter? så kig her:

FAQ

Hvorfor matcher min strikkefasthed ikke den, der står i opskriften?

Der kan være mange grunde til, at din strikkefasthed ikke passer.

En strikkeopskrift vil altid fortælle dig, hvilken pind du skal arbejde på. Dette er dog faktisk kun en vejledende størrelse - du kan strikke løsere eller strammere end designeren af ​​opskriften gør, hvilket kan betyde, at du bør gå op eller ned i pindestørrelse for at opnå den korrekte fasthed. Derfor bør du altid tjekke, om du kan opnå den korrekte strikkefasthed på den anbefalede pindestørrelse, før du starter et projekt. Hvis du strikker bare en lille smule løsere eller strammere end beregnet til opskriften, kan det alvorligt påvirke størrelsen på din strik!

Jeg kan ikke finde garn med den strikkefasthed, der er nævnt i en strikkeopskrift

På de fleste garner's banderole kan du læse, hvilken strikkefasthed du vil få ved at strikke med garnet.
Dette er blot en vejledende strikkefasthed. Den fasthed du får, når du arbejder med et garn, kan ændre sig drastisk afhængigt af den pindestørrelse og strikketeknik du bruger.
Vælg altid garn til dit projekt baseret på den løbelængde og fibertyper, der anbefales i den specifikke opskrift du følger - og lav derefter din egen strikkeprøve i den pindestørrelse og strikketeknik, der er angivet i opskriften.

Jeg endte med at bruge mere/mindre garn end angivet i opskriften

Hvis du strikker en style med en forkert strikkefasthed, vil det ende med at påvirke mængden af ​​garn du bruger til et projekt - også selvom din strikkefasthed blot afviger en lille smule. Et projekt, der anslås til at bruge 5 garnnøgler, kan ende med at have brug for 7 nøgler, udelukkende fordi den blev strikket i en lidt forkert strikkefasthed.

Sådan fixer du det strikketøj, der endte med at få en forkert størrelse

Først og fremmest, og især hvis du ikke allerede har gjort det: vask dit strikketøj og læg det til tørre fladt. Dette kan og vil påvirke dej færdige style gevaldigt – især styles strikket i naturlige fibre såsom uld, da fibrene opfører sig helt anderledes når først du vasker dem. Hvis du har strikket f.eks. et ribmønster, vil en enkelt vask også ændre ribbens struktur markant.

Hvis din style blot er en smule off i størrelsen - måske er ærmerne en smule for lange eller overkroppen for cropped - kan du vaske stylen og lægge den fladt til tørre, og så (når det stadig er gennemblødt vådt) kan du forsigtigt trække eller skubbe lidt i stylen, så den opnår de mål du ønsker. Lad den derefter ligge, indtil den er helt tør.
Dette trick kan hjælpe dig, hvis størrelsen bare er en smule off - men hvis din strik er mange størrelser ved siden af, må du desværre nok indrømme nederlaget og starte forfra - og så lige tjekke din strikkefasthed en ekstra gang.