ORDBOG

Du støder måske på et ord du ikke kender til, når du lige er så godt igang med en strikkeopskrift. Her finder du en lille forklaring til de fleste termer.

Indhold, der kan skjules

Strikketermer

  • B

    Bagerste maskeled
    = En maske har to maskeled - det forreste maskeled er den del af masken (løkken) der ligger foran din pind - og det bageste maskeled er den del af masken (løkken) der ligger bagved din pind. Du kan enten strikke i det forreste led, hvilket du gør når du strikker helt almindelige ret- og vrangmasker - eller strikke i det bageste led, hvilket du gør når du strikker drejede masker. Maskeleddet kaldes også ben :
    Ben = En maske har to “ben” - det ene ben ligger foran din pind og det andet ben ligger bag din pind. Du kan enten strikke i det forreste ben, hvilket du gør når du strikker helt almindelige ret- og vrangmasker - eller strikke i det bageste ben, hvilket du gør når du strikker drejede masker. Benene kaldes også maskeled.
    Bryd garnet = Klip din lange tråd garn over.(Klip aldrig garnet helt tæt til strikken, lad et stykke garn på et par centimeter blive, så du kan binde knude på det og væve det ind i dit striktøj - ellers går dine masker op på 0.5!)

  • D

    Dobbelttråd = At strikke med 2 tråde garn holdt sammen som var de én tråd.

  • E

    Enkelttråd = At strikke med én tråd garn.

  • F

    Fladstrik
    = Også kendt som at “strikke frem og tilbage”. Dette er det modsatte af rundstrik, hvor du skifter mellem at strikke på retsiden og vrangsiden, og skaber et fladt stykke strik.
    Forreste maskeled = En maske har to maskeled - det forreste maskeled er den del af masken (løkken) der ligger foran din pind - og det bageste maskeled er den del af masken (løkken) der ligger bagved din pind. Du kan enten strikke i det forreste led, hvilket du gør når du strikker helt almindelige ret- og vrangmasker - eller strikke i det bageste led, hvilket du gør når du strikker drejede masker.
    Fra * til * =  Når en opskrift siger ”gentag fra * til * “ bør du gentage den handling der står imellem de to stjerner. Eksempel:
    *Strik 1 m r, strik 1 m vr*. Gentag fra * til * omg ud”
    = Bliv ved med, at strikke 1 maske ret, så 1 maske vrang, så 1 maske ret, så 1 maske vrang - og så videre, og så videre, omgangen ud.


  • K

    Kantmaske
    = Dette er den aller yderste maske i hver side af et fladstrikket stykke strikketøj.

L

Løbelængde
= Løbelængden beskriver hvor mange meter pr. gram en garnnøgle har. Du skal altid strikke i garn med samme løbelængde som beskrevet i en opskrift.

  • M

    Maskemarkør
    = en lille ring/dims/stykke garn du placerer på dine pinde mellem maskerne, som markerer f.eks. hvor du skal lave indtagninger.
    Magic loop = magic loop er en metode til at strikke på meget få masker med rundpinde, hvis du ikke ønsker at bruge strømpepinde til dette.
    Med garnet bag arbejdet  = din lange garntråd ligger bag ved dine strikkepinde.
    Med garnet foran arbejdet = at bringe din lange garntråd foran dine strikkepinde.

  • O

    Omgang
    = Når du strikker rundstrik, så sættes en omgangs-markør mellem første og sidste maske på omgangen. Når du har nået omgangsmarkøren, så ved du, at du har strikket én hel omgang. Når du strikker fladstrik, kaldes omgangen en “pind” - se under Pind længere nede.
    Omg ud/omgangen ud
    = betyder, at strikke som anvist indtil du igen møder din omgangsmarkør, og omgangen altså er færdig.
    Omgangsmarkør = En speciel maskemarkør som bruges i rundstrik til, at markere hvornår din omgang starter.

  • P

    Pind = ordet ‘pind’ bruges på 2 måder i en opskrift.
    1: strikkepind = dette er rimeligt selvforklarende.
    2: række = en række, når du strikker fladstrik, kaldes også en pind. Så når du støder på en sætning, der f.eks. siger “strik 5 pinde ret”, så menes der 5 rækker.

  • R

    Raglanmaske
    = Den maske/de masker der opdeler en striktrøje i et forstykke, rygstykke og ærmer. Når du strikker en trøje med raglanudtagninger, foretages udtagningerne på hver side af raglanmasken/raglanmaskerne. En opskrift vil ofte fortælle dig, at du skal sætte en maskemarkør på hver side af raglanmasken, så du altid har styr på præcis hvornår du skal lave udtagninger.
    Når din strik er færdig, vil du se en ‘søm’ der løber ned over dine skuldre på både forsiden og bagsiden af sweateren. Denne søm er din raglanmaske/dine raglanmasker.
    Retside
    = Forsiden af dit strikketøj.
    Rippe op
    = At rippe er at trevle hele - eller dele af - dit projekt op.
    Rundpinde
    = Strikkepinde der er forbundet med en wire. Disse bruges til at strikke rundstrik, og er en must-have for enhver strikker! Du kan nemlig også sagtens strikke både rundstrik og fladstrik på rundpinde. Jeg anbegaler altid, at købe et sæt af udskiftbare rundpinde, hvor du kan mixe og matche forskellige pindestørrelser med forskellige wirelængder.

S

Som m viser
= Dette betyder, at du skal strikke hver maske som den er, hvilket fortsætter det mønster du lavede sidste omgang/pind. F.eks., hvis du strikker i 2x2 rib, så bør du strikke de masker ret, som du også strikkede ret sidste omgang, og strikke de masker vrang, som du strikkede vrang sidste omgang.
Strikkefasthed
= Strikkefastheden beskriver det antal masker og pinde/omgange dit strikketøj har, i et areal på et bestemt antal centimeter. En strikkeopskrift beskriver altid hvilken strikkefasthed du skal have for, at opnå den korrekte størrelse og pasform. Tjek min Strikkefastheds-Guide ud for mere info!
Strømpepinde = lange pinde med spidser i begge ender, som ikke er forbundet til hinanden med en wire (som rundpinde ellers er). Strømpepinde bruges når du skal strikke rundt, med meget få masker på pindene. Du bruger oftest 4-5 pinde på én gang, når du strikker rundt på strømpepinde.

  • V

    Vask strikketøjet og lægge det til tørre fladt = Du bør altid vaske din strik når du er færdig med at strikke den, og lægge den til at tørre liggende fladt ned. Strikkede styles ændrer sig ekstremt meget ved vask, og det er sjældent at du kan se det endelige resultat uden at vaske og tørre din strik først.
    Vrangside
    = Bagsiden af dit strikketøj.

Strikketeknikker

Bemærk: Dette er en kort beskrivelse af forskellige teknikker, du kan møde i en strikkeopskrift. For dybdegående tutorials, tjek min YouTube-kanal, hvor jeg løbende poster nye tutorials!


  • A

    Aflukning
    = den måde du afslutter dit strikketøj på, så maskerne er lukket af og ikke trevler op.  Der findes mange aflukningsmetoder, så tjek hvilken specifik metode din opskrift siger, du skal bruge.

  • D

    Dobbeltrib
    = At skiftevist strikke 2 retmasker og 2 vrangmasker.
    Drejet rib
    = At strikke ret- og vrangmasker gennem bagerste maskeled frem for forreste maskeled.

  •  F

    Fairisle
    = en strikketeknik til at strikke mønsterstrik med flere farver. Fairisle kan strikkes fladt og rundt, og er perfekt til mønstre hvor der skal skiftes farve efter hver 4-5 maske.

  • G

    Glatstrik
    = Glatstrik er en teknik hvor alle dine masker er ret, set fra retsiden, og alle dine masker er vrang, set fra vrangsiden. Dette gøres således:
    Ved fladstrik: på retsiden strikkes alle masker ret. På vrangsiden strikkes alle masker vrang.
    Ved rundstrik: Alle masker strikkes ret.

  • H

    Højreudtagning = hvis en opskrift siger du skal lave en højreudtagning, menes der en ret-udtagning der hælder mod højre. Dette gøres således:
    Stik venstre pind ind under lænken mellem to masker bagfra, og strik lænken ret.

  • I

    Indtagning
    = at reducere det antal masker du har på pindene - oftest ved at strikke 2 eller flere masker sammen. Der er mange måder at lave indtagninger på - både højre-og venstre indtagninger, ret-og vrang indtagninger etc. Ved at lave indtagninger, bliver strikketøjet smallere/mindre.
    Intarsia = en strikketeknik til flerfarvestrik. Intarsia strikkes fladt (frem og tilbage).

  • M

    Madrassting
    = en metode til at sy/hæfte to strikkede mønsterdele sammen, så ‘syningen’ er næsten helt usynlig.
    Magic loop = magic loop er en metode til at strikke på meget få masker med rundpinde, hvis du ikke ønsker at bruge strømpepinde til dette. Ved magic loop metoden hives wiren ud gennem dine masker, således at du ikke behøver få plads til dine masker på hele wiren.

  • O

    Opslag
    = Når du starter et strikkeprojekt, skal du først slå masker op på pindene. Der findes mange opslagsmetoder, så tjek hvilken specifik metode din opskrift siger, du skal bruge.

  • P

    Perlerib
    = en strikketeknik hvor du skiftevis strikker en retmaske og en vrangmaske, og på hver pind/omgang strikker den modsatte maske end den, du strikkede pinden/omgangen tidligere.

  • R

    Raglan = En teknik der bruges til strikkede overdele - oftest overdele der strikkes oppefra og ned, hvor du laver udtagninger der gradvist gør sweateren større og større.
    Når du udformer en sweater med raglanudtagninger, inddeles sweateren i sektioner (oftest forstykke, rygstykke og to ærmer) lige efter du har strikket halskanten. Mellem disse sektioner er 1 (eller flere) maske(r), der ikke hører til sektionerne, men adskiller dem. Denne maske er raglanmasken. Der laves udtagninger på hver side af raglanmasken når sweateren udarbejdes.
    Når din strik er færdig, vil du se en ‘søm’ der løber ned over dine skuldre på både forsiden og bagsiden af sweateren. Denne søm er din raglanmaske/dine raglanmasker.
    Raglanudtagninger
    = at lave en højreudtagning lige før din raglanmaske, og en venstreudtagning lige efter din raglanmaske.
    Retrillestrik = Ved retrillestrik skifter dine pinde/omgange mellem 1 hel pind/omgang af retmasker, og 1 hel pind/omgang af vrangmasker.
    I rundstrik: skifter du mellem at strikke 1 omgang ret og 1 omgang vrang
    I fladstrik: strikker du alle masker ret, på både ret- og vrangside. Retrillestrik ser ens ud fra ret- og vrangsiden. Kaldes også retstrik.
    Ret-udtagninger = at skabe en ny retmaske. En ret-udtagning kan enten hælde mod højre eller venstre, og en strikkeopskrift vil næsten altid specificere hvorvidt du skal lave en højre-udtagning eller venstre-udtagning. Højre- og venstre udtagninger bruges ofte til, at udforme halskanter eller raglanærmer, hvor det er vigtigt at dine udtagninger hælder til den rigtige side. Se højreudtagning og venstreudtagning her i ordbogen.
    Rib = En teknik der ofte bruges i halskanten eller ærmekanter på en sweater, da rib er meget strækbart. Rib kommer i mange afskygninger, ved at strikke skiftevist ret- og vrangmasker;
    - 1x1 rib = strik 1 maske ret, strik 1 maske vrang - og gentag.
    - 2x2 rib = strik 2 masker ret, strik 2 masker vrang - og gentag. (Kaldes også dobbeltrib) … og så videre.
    Rundstrik = Når du har samlet maskerne til at strikke rundt, og bliver ved med at strikke rundt og rundt udelukkende på retsiden. Du vender altså aldrig strikketøjet om for, at strikke på vrangsiden.

  • S

    Samle masker op
    = En teknik der bruges, når du vil tilføje en ny mønsterdel, til en mønsterdel du allerede har strikket - for eksempel kan du samle masker op i en halsåbning for, at strikke en halskant, eller samle masker op i et ærmegab for, at strikke et ærme. Som regel samles masker op ved, at stikke sin strikkepind ind gennem maskerne i dit strikketøj, gribe fat i dit garn med pinden, og hive garnet ud gennem strikketøjet - så der formes en maske på din pind. Der er mange forskellige måder at samle masker op på, dog - du kan tjekke Unlucky Knits’ YouTube kanal ud for at se nogle tutorials
    Samle masker til at strikke rundt
    = Dette betyder blot, at begynde på at strikke rundt. Du samler maskerne ved, at strikke den første maske på pinden lige efter du har strikket den sidste maske på pinden (eller lige efter du har slået den sidste maske op) - i stedet for, at vende strikketøjet om og strikke frem-og-tilbage.
    Slå om = En teknik der bruges til f.eks. at lave udtagninger eller at lave et hulmønster. Når der står ‘slå om’ skal dit garn vikles en enkelt gang rundt om højre pind (medmindre der i opskriften står uddybet, at der skal slås om flere gange end 1)  og strik videre derefter. Dette skaber et hul i din strik. For at bevare hullet, skal dit omslag på næste pind/omgang strikkes helt almindeligt (gennem forreste maskeled). For at fjerne hullet, skal dit omslag på næste pind/omslag strikkes drejet (gennem bageste maskeled).
    Strikke med flere tråde holdt sammen = Dette betyder, at holde flere tråde garn sammen som var de én tråd, og strikke med dem. Dette gøres f.eks. i opskrifter hvor der skal bruges en kombination af flere forskellige garntyper, eller opskrifter på chunky designs, hvor det giver et chunky look at holde flere forskellige tråde sammen.
    Det kaldes også f.eks. ‘dobbelttråd’ at strikke med 2 tråde holdt sammen.

  • T

    Tage maske ret/vrang af
    = at tage den næste maske af venstre pind og placere den på højre pind, uden at den egentlig strikkes. Dette kan gøres
    Ret: at stikke højre pind ind I masken som om du skulle strikke den ret
    Vrang: at stikke højre pind ind I masken som om du skulle strikke den vrang.

  • U

    Udtagninger
    = at øge det antal masker du har på pindene. Der er mange måder at lave udtagninger på - både højre-og venstre udtagninger, ret-og vrang udtagninger etc.
    Ved at lave udtagninger, bliver strikketøjet større.

  • V

    Vendepinde
    = En teknik til at forme dit strikketøj. Vendepinde bruges ofte til at forme halsåbninger, skuldre, eller hælen i dine sokker. Vendepinde udarbejdes ved at strikke delvist gennem din omgang på retsiden, vende strikketøjet om og strikke tilbage på vrangsiden. Der findes mange forskellige vendepinde-teknikker, dog bruger Unlucky Knits opskrifter oftest German Short Rows.
    Venstreudtagning = hvis en opskrift siger du skal lave en venstreudtagning, menes der en ret-udtagning der hælder mod venstre. Dette gøres således:
    Stik venstre pind ind under lænken mellem to masker forfra, og strik lænken drejet ret.
    Vrang-udtagninger = at skabe en ny vrangmaske. En vrang-udtagning kan enten hælde mod højre eller venstre, dog kan man oftest ikke riiiigtig se forskel (i modsætning til retmasker, hvor forskellen er tydelig). En strikkeopskrift vil næsten altid specificere hvorvidt du skal lave en højre-udtagning eller venstre-udtagning - men hvis det ikke står specificeret, bør du lave en højre-udtagning.
    Højre vrang-udtagning: Stik venstre pind ind under lænken mellem to masker bagfra, og strik lænken vrang.
    Venstre vrang-udtagning: Stik venstre pind ind under lænken mellem to masker forfra, og strik lænken drejet vrang.

Forkortelser

m = maske/masker

r = ret

vr = vrang

p = pind

omg = omgang

mm = maskemarkør

Omg-m = omgangsmarkør

h-udt = højreudtagning

v-udt = venstreudtagning

dr r = drejet ret

dr vr = drejet vrang

F1, F2, F3... = Farve 1, Farve 2, Farve 3 osv. Disse forkortelser bruges f.eks. i opskrifter hvor der strikkes i flerfarvestrik (såsom intarsia eller fairisle) eller i stribede styles.